środa, 1 lutego 2012

Malutkie pączuszki


Tłusty Czwartek coraz bliżej.
Macie ochotę na świeżego, mięciutkiego, malutkiego pączusia??

Malutkie pączusie (mi wyszło ok.60sztuk)*
- 500g mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka spirytusu/ lub wódki
- 20g świeżych drożdży lub 7g drożdży suszonych (ja takich użyłam)
- cukier puder i gorąca woda na lukier
- olej do smażenia

Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn).
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
Ciasto będzie lepkie, postarajcie się dosypywać jak najmniej mąki. 
Z wyrobionego ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto ponownie delikatnie wyrobić, rozwałkować dosyć grubo i wykrawać kółka za pomocą kieliszka.
Krążki odstawić jeszcze na ok 10-15minut.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki z obu stron do ze złocenia.
Na lukier rozetrzeć 2 szkl. cukru pudru z 4 łyżkami ciepłej wody.
Lukier powinien być dość płynny, jego gęstość regulujemy dolewając wody lub dosypując cukru pudru. Przestudzone pączki obtoczyć w lukrze.

1 komentarz:

  1. apetycznie wyglądają - przetestuję :)

    aga

    OdpowiedzUsuń