piątek, 17 sierpnia 2012

Ciasto ze spodem z sucharów i Nutelli


 Będąc na zakupach za zachodnią granicą, kupiłam w bardzo promocyjnej cenie oooogromny słoik Nutelii.
Nie dałam rady wyjeść go sama prosto ze słoiczka.
To co pozostało wykorzystałam do nowego ciasta gdzie spód zrobiony jest właśnie z Nutelli i ..... sucharów.
Niby nic specjalnego - galaretka, ulubione owoce, krem z mascarpone i kremówki a jednak ten 'inny' spód bardzo zmienia smak ciasta.
Idealne połączenie by dodać energii podczas przeprowadzki do nowego "M".
Nowiutka, wymarzona kuchnia już czeka na wypieki :)

Ciasto z malinami, Nutellą i sucharami (forma 20 x 30):
- słoik Nutelli (największy 630g)
- 3/4 opakowania tradycyjnych sucharów (tych w niebieskim opakowaniu ;))
- 250 ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 1 galaretka malinowa (lub inna - ulubiona)
- maliny (lub inne owoce sezonowe)

Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej tak aby się lekko rozpuściła.
Suchary pokruszyć drobno w dłoni.
Wymieszać z Nutelllą i wyłożyć na formę, wyrównując mokrą łyżką.
Spód włożyć do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić, serek mascarpone roztrzepać i połączyć z kremówką za pomocą łyżki.
Masę wyłożyć na schłodzony spód.
Poukładać maliny.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją a opakowaniu.
Gdy zacznie tężeć przełożyć na ciasto - schłodzić.
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. witaj
    Mam zamiar zrobic to ciasto. Czy do mascarpone i kremówki nie dodaje się cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mas typu: śmietana kremówka i mascarpone praktycznie nigdy nie dodaje cukru. Ciasta zwykle są wystarczająco słodkie więc dosładzanie mas wydaje mi się zbędne ale oczywiście to kwestia gustu;) Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie masy spokojnie może dodać cukier puder lub cukier w ilości wg. uznania.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. A czy masa z serka i śmietanki jest wystarczająco gęsta? W sensie czy nie kapie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa tego typu to u mnie podstawa do wielu ciast i tortów. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby wyszła zbyt rzadka żeby aż kapała...na zdjęciu zresztą widać jak się trzyma ;) Trzeba tylko pamiętać aby masę schłodzić

      Usuń
  3. czy do spodu potrzebny jest aż cały słoik nutelli 630 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie aż cały słoik nie ale sucharów trochę wychodzi więc i nutelli musi być sporo żeby to połączyć

      Usuń